این در حالی است که الگوهای فضایی گردشگری در عصر پسامدرن خود حاصل ساختار شکنی گردشگری دوران مدرن می­باشند و در چارچوب گرایش سرمایه­داری سازمان نایافته برای ادغام تمامی فضاها در چرخه سود، قرار می­گیرند. گردشگری در طبیعت نیز خود در این چارچوب قرار می­گیرد از این رو توجه به پایداری به عنوان راهکار مهار سرمایه­داری در این زمینه اهمیت فراوانی دارند به خصوص از آن رو که در این الگوی فضایی، مناطق طبیعی مدنظر می­باشند. هر چند در این بین اکوتوریسم با توجه به ویژگی­های خود در زیر مجموعه گردشگری پایدار نیز قرار می­گیرد ولی با این وجود همان گونه که بیان شد اکوتوریسم تنها بخش کوچکی و یک گونه از گردشگری در الگوی فضایی گردشگری در طبیعت می­باشد.

۲-۵-­ منافع حاصل از گردشگری
توجه به موضوع توریسم می ­تواند در برگیرنده منافع زیر باشد:
۱-­ ایجاد درآمد و تقویت تولید ناخالص ملی که این معیار، اهمیت نسبی صنعتی توریسم را در کل اقتصاد بیان می­ کند.
۲-­ در مقایسه با سایر بخش­ها به ازای هر واحد سرمایه ­گذاری می ­تواند تعداد بیشتری از نیروی انسانی را به کار گیرد به عبارت دیگر، گردشگری از سایر بخش­ها کاربردی­تر می­باشد.
۳-­ صنعت گردشگری از دیدگاه کیفی بر روی تربیت نیروی کار به تخصص های پیچیده در تمام سطوح نیازی نداشته است بر همین اساس، تأمین نیروی انسانی مورد نیاز آن به سرمایه ­گذاری و صرف وقت زیاد محتاج نیست.
۴-­ افراد را با مهارت­ های گوناگون به اشتغال در می ­آورد که یکی از راه­های مؤثر برای رفع مشکل بیکاری است.
۵-­ توسعه صنعت گردشگری به توسعه صنایع دستی منجر شده و ضمن گسترش خود، این صنعت را نیز تقویت می­ کند.
۶-­ صنعت گردشگری موجب ایجاد اشتغال محلی به صورت­های مستقیم، غیر مستقیم و القایی می­ شود.
۷-­ گردشگری می ­تواند به عنوان یکی از سریع­ترین راه­های بازگشت سرمایه تلقی شود.
۸-­ توسعه روابط فکری، فرهنگی، هنری و اجتماعی و تحکیم وحدت ملی.
۹-­ گسترش مبادلات و همکاری­های بین المللی (تقوایی،۵۱:۱۳۸۹).
۲-۶-­ تأثیر اقلیم و ارتفاعات در جذب گردشگر
اثرات اقلیم بر روی فعالیت­های انسان حیاتی است. لذا درک جامعی از اقلیم و اثرات آن ضروری است (رحمانی، ۵:۱۳۷۵). اقلیم به منزله یک منبع طبیعی گردشگری، نقش بی بدیلی در صنعت گردشگری طبیعی یا بومگردی دارد و بدون شک، آب و هوا و شرایط آن بر رضایت از سفر تفریحی تأثیرگذار است. آب و هوا به عنوان یکی از مهمترین عوامل تشکیل دهنده گردشگر قلمداد می­گردد، مراکز تفریحی موجود چه در گذشته و چه در حال حاضر موجودیت و ارزش­های خود را مدیون عوامل متعدد به ویژه آب و هوای مناسب و ملایم می­دانستند و از سوی دیگر شرایط آب و هوای نامناسب از جنبه­ های مثبت یک منطقه گردشگری می­کاهد و تأثیرات نامطلوبی را بر گردشگری می­ گذارد (منشیزاده،۷:۱۳۸۶). دو عنصر عمده آب و هوا که مشخصات ترکیبات سیستم کره زمین را تعیین می­ کنند ترکیبات دما و درجه آب و هوا است (Moore, 2009) بارش، ابری بودن، میزان روشنایی روز، دامنه دید، باد، دمای آب، برف و یخ همگی جزو عوامل مهم گردشگری هستند. در تابستان، ترکیب دمای هوا و رطوبت، شرایط نامناسبی برای فعالیت­ها ایجاد می­ کند. در حالی که در زمستان، باد و دمای هوا می ­تواند باعث سرمازدگی شود که برای کسانی که به فعالیت در فضای باز می­پردازند، خطرناک است. (Higham, J. Hinch, 2010)
بنابراین اقلیم به منزله یکی از عناصر ژئوفیزیکی سازنده فضای جغرافیایی می­باشد که می ­تواند باعث تسهیل و یا برعکس نفی سکونت بشری در مکان­ها شود (تولایی، ۲۵:۱۳۹۱) این اقلیم می ­تواند نقش مهمی در توسعه صنعت گردشگری ایفا نماید و غالباً در انتخاب مکان­های گردشگری نقش مهمی دارد، در واقع منبع مورد نیاز صنعت گردشگری در معرض تغییرات زیاد زمانی روزانه، فصلی و سالانه قرار دارد. (تولایی، ۵۰:۱۳۹۱)
بنابراین اقلیم یک معیار مهم در راستای شکل­ گیری مکان­های گردشگری به حساب می ­آید که تعیین می­نماید که چگونه یک مکان مورد استفاده قرار می­گیرد. (موسوی، ۶۰:۱۳۸۸)
بدی نسان بخش زیادی از گردشگری فعلی بر اساس استفاده از ویژگی­های طبیعی و فیزیکی استوار است و همین علت ورود گردشگران به لحاظ طبیعی و بنا به شرایط اقلیمی تفاوت دارد و یک نمونه آن منطقه زیبای ایلام است این محدوده، منطقه کوهستانی است که دارای آب هوای سرد و کوهستانی و زمستان­های سرد و توأم با یخبندان همراه با تابستان­های معتدل و خنک می­باشد، وجود ارتفاعات متعدد بلند رشته کوه­های زاگرس سبب پیدایش مراتع غنی و سرسبز در منطقه شده و بهترین مناطق زیبای طبیعی به شمار می­آیند. لذا با فراهم کردن امکانات لازم در کنار طبیعت زیبای منطقه ایلام شاهد گردشگران بیشتری خواهیم بود.
۲-۷-­ جایگاه تبلیغات و امکانات در گردشگری
گردشگری یک صنعت خدماتی است که شامل تعدادی از ترکیبات مادی و غیر مادی می­باشد. عناصر مادی شامل سیستم­های حمل و نقل (هوایی، راه آهن، جاده­ها، آبی و امروز فضایی)، پذیرایی (مسکن، غذا، تورها) و خدمات مربوط به آن نظیر خدمات بانکی، بیمه و خدمات بهداشتی و ایمنی می­ شود، عناصر غیر مادی شامل استراحت، آرامش، فرهنگ، فرار، ماجراجویی و تجربیات جدید و متفاوت می­باشد و علاوه بر این، تبلیغات مناسب و با این اعتقاد که تبلیغات هزینه­بر نبوده، بلکه نوعی سرمایه گذاری بنیادی و اصولی برای پیشبرد اهداف سازمانی و ملی است که در صورت اجرای صحیح و اصولی می ­تواند دست­ آوردهای ارزشمندی را به همراه داشته باشد، لذا توسعه صنعت جهانگردی و تبلیغات در فرآیندی مشخص، پیوند تنگاتنگی با یکدیگر دارند، زیرا صنعت جهانگردی در فرایند توسعه، بخشی از ساختار تولید اقتصادی است که می ­تواند در کشورها، در گسترش تولید، درآمد و ایجاد اشتغال نقش مهم و اساسی داشته باشد. در واقع داشتن امکانات گردشگری مناسب همچون شبکه ارتباطی، مراکز اقامتی، مکان­های رفاهی و تفریحی در کنار مناطق طبیعی، فروشگاه­ها و غذاسراها، خدمات گردشگری، مؤسسات و آژانس­های گردشگری و در کنار این امکانات، تلاش­ های تبلیغاتی، به طور یقین در رشد و توسعه صنعت گردشگری و جذب گردشگران این شهرستان مؤثر واقع خواهد شد. وجود طبیعت زیبا و کوهستانی با انبوهی از درختان بلوط، چشمه­ها، پوشش گیاهی و چشم­اندازهای منحصر به فرد و با مردمی شجاع، خون­گرم، مهمان­نواز و از نژاد آریایی در منطقه زاگرس هر ساله پذیرای هزاران گردشگر و علاقمند به این طبیعت کم نظیرکشور ما نمی­باشند. برای بسیاری از مشتاقان طبیعت باعث شگفتی است که هنوز برخی جاهای آن بکر و دست­نخورده مانده و برخی دیگر مورد توجه دوستداران طبیعت قرار گرفته، به همین دلیل این سرزمین، عروس زاگرس نام گرفته است.
۲-۸-­ معرفی منطقه ایلام و جاذبه­های طبیعی آن
استان ایلام درعرض ۳۱ درجه و ۵۸ دقیقه تا ۳۴ و ۱۵ درجه شمالی از خط استوا و طول شرقی ۴۵ درجه ۲۴دقیقه تا ۴۸ درجه و۱۰ دقیقه از نصف النهار گرینویچ به شکل یک متوازی الضلاع در جنوب غربی کشورمان ایران جای دارد.
این استان از شمال با استان کرمانشاه از جنوب با استان خوزستان از شرق با استان لرستان و از غرب با کشور عراق (با طول مرز مشترکی در حدود ۴۰۰ کیلومتر ) همسایه می­باشد. مساحت استان ایلام در حدود ۱۹۰۸۶ کیلومترمربع (زنده دل و همکاران) می­باشد استان ایلام دارای ۹ شهرستان ایلام، مهران،آبدانان، دره شهر، دهلران، سیروان، چرداول، ملکشاهی و بدره می­باشد.
“ایلام”خاستگاه مردمانی است کــــه ورق ورق تــاریخ دیرپای ایران را تجربه کرده ­اند. اعتبار دیرینه این خاک و بوم در کنار جنگل­های انبوه “بلوط و بنه” و از حرکت و خروش رودهای سیمره و کنجانچم به آن زیبایی محصور کننده ­ای بخشیده و پرتوهای روح افزای آفتاب از فراز کوه­های قد کشیده کبیرکوه، مانشت و دینارکوه سرزمین طلوع خورشید را به زیباترین عروس در دامنه زاگرس بزرگ تبدیل کرده است. دره­های شگفت، رودها و آبشارهای طرب انگیز، غــــارهای بی­نظیر، کوه­های سر به فلک کشیده، اقلیم­های متنوع آب و هوایی، هم جواری دیدنی کوه و دشت، سادگی هزار رنگ طبیعت وحشی، صداقت فرهنگ و هنر و چشم اندازهای بدیع، ایلام، سرزمین رنگ­ها را به شاهکار خلقت ایران تبدیل کرده است. استان ایلام همچون ستاره­ای تابناک بر آسمان تاریخ و فرهنگ ایران زمین می­درخشد و آثار تاریخی بسیار فراوان به جای مانده از تمدن­های گذشته حکایت از ریشه­دار بودن تاریخ و فرهنگ این دیار در قرن­های گذشته دارد براستی دیار ایلامیان که از هزاره­های قبل از میلاد تاکنون به صلابت قلاقیران بوده است و آوازه مـــــردان و زنان سخت کوش و حماسه ساز آن در بزم و رزم دهل و سرنا شنیده می­ شود به عنوان استانی میهمان­نواز پذیرایی گردشگران و دوستداران خویش است. آری ایلام قــــاب دیدگان هــــر بیننده­ای را می­نوازد و دهان هر گردشگری را به شگفتی و حیرت وا می­دارد. اینک ای دوستدار زیبایی­ها، ایلامیان خون­گرم، با سفره ­های گشوده صفا و صمیمیت و یک رنگی میزبان حضور سبز گردشگران عزیز هستند تـــا با دیدن شگفتی­های سرزمین رنگ­ها و ناشناخته­های گردشگری لحظاتی را در این استان میهمان دیدگانشان باشید. فرقی نمی­کند چه فصلی باشد …آغوش ایلام برای وصل گشوده است، چه در بهار زیبا و فرح بخش، تابستان خنک و دلچسب، پاییز هزار رنگ و چه زمستان سپید و پر برف… (پورتال سازمانی و اطلاع رسانی استانداری ایلام).
برخی از جاذبه­های طبیعی استان ایلام عبارت اند از:
۲-۸-۱-­ آبشارها
در استان ایلام تعداد معدودی آبشار وجود دارد که هر کدام فضای طبیعی دلنشینی را ایجاد کرده ­اند و با وجود محدودیت و سختی دسترسی به آن­ها جاذب جمعیت بازدید کننده هستند که برخی از آن­ها عبارتند از:
۲-۸-۱-۱-­ آبشار چم آو
این آبشار در فاصله ۱۸ کیلومتری مسیر ایلام به صالح و درحد فاصل روستای چم آو و منطقه عمومی ماربره در میان تخته سنگ­ها جریان دارد آب این آبشار که از کوه­های ایلام سرچشمه می­گیرد، پس از طی مسافتی کوتاه به رودخانه گدارخوش می­ریزد.
۲-۸-۱-۲-­ آبشار آبتاف
آبشار آبتاف در مسیر میمه به پهله زرین آباد شهرستان دهلران واقع شده است. آبشار آبتاف در زمره آبشارهای زیبای استان ایلام است که از پیرامون آن به عنوان تفرجگاه استفاده می­ شود.
۲-۸-۱-۳-­ آبشار سرطاف
آبشار سرطاف در شهرستان ایلام واقع شده است و یکی از تفرجگاه­های عمومی مردم ایلام می­باشد.
۲-۸-۱-۴-­ آبشار گچان
آبشار گچان در ۱۵ کیلومتری شمال شهر ایلام و در میان تنگ که خود یکی از تفرجگاه­های ایلام است قرار دارد. در این منطقه که کوه­های زیبا و معظم مانشت و قلارنگ به همراه گچان گویی به هم رسیده ­اند منظره بسیار زیبایی را ایجاد کرده است. به گونه ­ای که در فصول بهار، تابستان و پاییز و حتی زمستان به علت دسترسی تقریبا راحت آن پذیرای خیل عظیم دوست­داران طبیعت است.
۲-۸-۲-­ پارک­های طبیعی
موقعیت کوهستانی، تنوع آب و هوا، بالا بودن مقدار نزولات جوی و دیگر خصوصیات طبیعی باعث شده که استان ایلام از جنگل طبیعی پوشیده شده باشد هر چند به مرور زمان از تراکم و وسعت اراضی جنگلی استان کاسته شده، لکن در حال حاضر نیز باقی مانده جنگل­های استان نسبت به برخی از استان­های کشور قابل توجه است و چشم اندازهای زیبایی از طبیعت استان را به نمایش می­ گذارد. این استان دارای جنگل های وسیع و متراکم با درختان تنومند در مناطق کوهستانی و بیشه شمالی استان می­توان مشاهده کرد که عمدتاً از گونه بلوط هستند. نواحی جنگلی استان علاوه بر زیبائی­های طبیعی، دو نوع محصول سقز و کتیرا نیز دارد که به ویژه در گذشته درآمد قابل توجهی برای مردم بومی به بار آورده است. بر اساس گزارش اداره کل منابع طبیعی، مساحت جنگل­های استان حدود ۶۰۰ هزار هکتار برآورد شده است. انواع گونه­ های درختی آن عبارتند از: پسته کوهی، کیکم، زالزالک، بادام کوهی، زبان گنجشک، شِن، انجیرکوهی، ارغوان، گیلاس وحشی، مورد، کُنار و ارژن (ارجن).
مهم­ترین مکان­های تفریحی جنگلی موجود در استان عبارتند از:
۲-۸-۲-۱-­ پارک جنگلی چقاسبز «چقا جنگیه»
پارک جنگلی چقا سبز یکی از فضاهای زیبا و دلنشین ایلام است که شرایط طبیعی مناسبی را جهت گذران اوقات فراغت مردم فراهم آورده است. در مجاورت این پارک جنگلی که حدود ۴۰۰۰ هکتار وسعت دارد، محل دائمی نمایشگاه­ها و یک شهر بازی با تأسیسات مربوطه احداث شده است. در میان این جنگل انبوه که از درختان بلوط، پسته، زالزالک و انواع گونه­ های گیاهی پوشیده شده است، درختانی همچون کاج و سرو، اقاقیا، ارجن، بادام کوهی و گردو کاشته شده است. این پارک جنگلی پرندگان کمیاب و زیبایی مانند بوتیمار نیز دارد. فضای این پارک از شرق به غرب به بزرگراه امام حسین (ع) و فرودگاه و از جنوب به دره دَزوَن کوه چاله سیه و هر قوتگه منتهی می­ شود.
۲-۸-۲-۲-­ دره ییلاقی هفتاو میشخاص «هفت آب»
دره پرآب و درخت و مصفای میشخاص از روستای جعفرآباد در فاصله ۳۰ کیلومتری ایلام شروع شده و تا ارتفاعات طولاب که در آن جنگل و باغ در هم آمیخته­اند، ادامه می­یابد. درختان گردو، انواع میوه­ ها، چندین روستا در مسیر ییلاقی دره با مردمانی فعال و مهربان، سرچشمه­های خروشان چشمه ساران متعدد، نزدیک بودن این دره ییلاقی با تفریح گاه جنگلی گاوز و مزارع متنوع آن باعث نشاط و علاقه در بازدید کنندگان از محل می­گردد. در دو کیلومتری این دره ییلاقی و در طول مسیر جاده اصلی ایلام به دره شهر جنگل انبوه و زیبای مله پنجاو، زیبایی خاصی به این مجموعه بخشیده است. دره ییلاقی هفتاو میشخاص با باغات و مزارع یکی از مناطق سرسبز و دیدنی و پردرآمد استان ایلام می­باشد که محصولات آن کیفیت مطلوبی دارند و در داخل و خارج استان به فروش می­رسد و باعث رونق اقتصادی منطقه می­گردد.
۲-۸-۲-۳-­ گردشگاه ییلاقی خوران ایوان
این گردشگاه که چشمه آبی زلال و درختانی کهنسال و قدیمی دارد، هر سال پذیرای ده­ها هزار نفر دانش ­آموز در فصل تابستان است. این گردشگاه با امکانات تفریحی و گردشگری جالب توجه یکی از زیباترین و بهترین گردشگاه­های استان ایلام است که در فاصله ۷ کیلومتری شهر ایوان قرار دارد.
۲-۸-۲-۴-­ تفریحگاه جنگلی ششدار
این تفریحگاه در ۵ کیلومتری شهر ایلام و در کنار کوه قلاقیران در مسیر جاده ایلام – کرمانشاه واقع شده و از شاخص­ترین تفریحگاه­های استان محسوب می­شود. این ناحیه تفریحی به خاطر مجاورت با شهر ایلام و نزدیکی به یکی دیگر از تفریحگاه­های زیبای طبیعی به نام منجل، مورد استفاده وسیع مردم و دوستداران طبیعت به ویژه در ایام فصول بهار و پاییز قرار می­گیرد. در حد فاصل بین این تفریحگاه و ناحیه منجل، چشمه سارها و باغات زیبای سلطان آباد قرارگرفته است. کوه معروف قلاقیران که از آن به عنوان نماد شهر و استان ایلام یاد می­ شود در این ناحیه قرار دارد.
۲-۸-۲-۵-­ تفریحگاه جنگلی تنگ دالاو
این تفریحگاه در مسیر جاده اسلام­آباد – ایلام در فاصله ۲۵ کیلومتری شهر ایلام قرار گرفته و دارای جنگل­های انبوه بنه، زالزالک و بلوط و چشمه طبیعی آب می­باشد. تفریحگاه دالاو از وسعت قابل توجهی برخوردار است و با توجه به مجاورت با ارتفاعات طبیعی و تفریحی و شکارگاه­های منطقه و ییلاقی بودن آن، در بهار و تابستان مورد استفاده دوستداران و مشتاقان زیبایی­های طبیعت قرار می­گیرد.
۲-۸-۲-۶-­ تفریحگاه تجریان
تفریحگاه زیبا و جنگلی تجریان در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر ایلام در مسیر چوار- مورت و بولی قرار دارد و دارای چشمه­های آب زلال می­باشد. این تفریحگاه در مجاورت تنگ زیبای موسوم به تنگ بهشت واقع شده است و با توجه به اقلیم و آب و هوای منطقه از فصل زمستان تا بهار مورد استفاده قرار می­گیرد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...