ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی با موضوع مدل سازی درصد چربی جامد و نقطه ذوب چربی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
۷۷/۰
۹۹/۰
۵۹/۲
۰۰۰۶/۰
۹۹/۰
(۰۰۰۲/۰)۶۵۹/۳۷
(۰۱۳۹/۰)۲۶۴/۱۲-
(۰۰۱۴/۰)۲۵۶/۶۴
*۶۵:۳۵
۸۱/۰
۹۹/۰
۸۰/۲
۰۰۰۴/۰
۹۹/۰
(۰۰۰۱/۰>)987/41
(۰۰۶۳/۰)۰۰۳/۱۱-
(۰۰۰۳/۰)۶۰۷/۷۴
*۷۵:۲۵
۰۵/۱
۹۹/۰
۹۵/۳
۰۰۰۸/۰
۹۹/۰
(۰۰۰۱/۰>)812/45
(۰۰۸۸/۰)۱۶۰/۹-
(۰۰۰۲/۰)۷۶۷/۸۱
*۸۵:۱۵
*. مخلوطهایی از FHPO و SBO
اختصارها: SFA، اسیدهای چرب اشباع؛ SFC، محتوای چربی جامد؛ SMP، نقطه ذوب لغزشی، P، سطح اطمینان مدل؛ SE، خطای استاندارد؛ r، ضریب همبستگی بین داده های آزمایشی و پیش بینی شده؛ MAE، میانگین خطای مطلق. اعداد داخل پرانتز سطح معنی داری (P) هر یک از ضرایب مدل گمپرتز را نشان میدهد.
۴-۲-۲-۱-۱٫ کاربرد تابع SFCf(T) در تعیین نقطه ذوب لغزشی
نقطه ذوب روغنها به روشهای مختلف آزمایشگاهی شامل نقطه ذوب وایلی[۲۰۶] (روش AOCS Cc 2-38[207]) نقطه ذوب لغزشی[۲۰۸] لوله موئین باز[۲۰۹]، نقطه نرم شدن[۲۱۰] (روشAOCS Cc 3-25 ) و روشهای دستگاهی شامل تکنیکهای خودکار تعیین کننده نقطه ذوب متلر[۲۱۱]، دستگاه اِلکس[۲۱۲] و همچنین گرماسنجی پویشی افتراقی[۲۱۳](DSC) قابل اندازه گیری است (ناسو و گونچالوز، ۱۹۹۹). تعیین نقطه ذوب روغنها، به روشهای آزمایشگاهی AOCS، به دلیل زمانبر بودن و همچنین به دلیل عدم دسترسی به دستگاههای پیشرفتهای نظیر DSC، همواره دارای محدودیتهایی بوده است. بر این اساس پیش بینی این خصوصیت با ارائه معادلات ریاضی می تواند در کاهش زمان، هزینه واکنش و همچنین کاهش مصرف مواد اولیه مؤثر واقع گردد.
گزارشات کمتری در ادبیات فن در جهت اندازه گیری مقادیر نقطه ذوب چربیها غیر از روشهای آزمایشگاهی و از طریق مطالعات ریاضی ارائه شده است. ریبیرو و همکاران (a2009) به اندازه گیری نقطه ذوب مخلوطهای دوتایی روغن سویا و سویای کاملاًهیدروژونه[۲۱۴]، قبل و بعد از اینتراستریفیکاسیون شیمیایی، از روی منحنیهای SFC پرداختند. همچنین مقایسه ای بین مقادیر نقطه ذوب حاصل از آزمونهای تجربی و نقاط ذوبی که از روی منحنیهای محتوای چربی جامد اندازه گیری شده توسط دستگاه رزونانس مغناطیسی هستهای بدست آمده بود، انجام شد. نتایج آنها نشان داد مقادیر نقطه ذوب حاصل از منحنیهای SFC، اندکی کمتر از مقادیر حاصل از آنالیزهای آزمایشگاهی است. در هر حال همبستگی خوبی بین این دو روش با ۹۹/۰<R2 گزارش شد. در تحقیق مذکور، اگر چه امکان پیش بینی مقادیر نقطه ذوب با بهره گرفتن از منحنیهای SFC هست، اما این امر نیاز به وجود دستگاه رزونانس مغناطیسی هستهای برای اندازه گیری SFC می باشد که به دلیل پیشرفته بودن و هزینه بالای دستگاه، امکان دسترسی به آن در همه آزمایشگاههای مواد غذایی نیست.
در این تحقیق به منظور پیش بینی نقطه ذوب لغزشی مخلوطهای دوتایی اینتراستریفیه شده FHPO و SBO، روابط ریاضی بین نقطه عطف منحنیهای SFCf(T) و مقادیر SMP حاصل از آزمایشات تجربی ارزیابی شد. نقاط عطف منحنیهای SFCf(T)، از طریق مشتقگیری دوم مدلهای SFCf(T) برای هر یک از مخلوطهای با %۸۵-%۱۵ FHPO محاسبه شد (جدول ۴-۷). مشتق اول و دوم توابع SFCf(T)، به ترتیب به صورت معادلات (۴-۲) و (۴-۳) نشان داده شده اند. نقطه عطف مکانی است که انحناء منحنی در آن نقطه تغییر می کند. با توجه به اینکه تقعر رو به بالا با مشتق دوم مثبت و تقعر رو به پایین با مشتق دوم منفی همخوانی دارد، بنابراین زمانیکه تابعی از تقعر رو به بالا به تقعر رو به پایین و یا برعکس تغییر جهت میدهد، مشتق دوم در آن نقطه، باید برابر صفر گردد (توماس و همکاران، ۱۹۹۶).
معادله ۴-۲)
معادله ۴-۳)
با جایگذاری مقادیر a، b و c بدست آمده از مدل سازی (جدول (۴-۶)) در معادله (۴-۳) و با قرار دادن معادله مورد نظر برابر با صفر، نتیجه گیری می شود نقطه عطف (در اینجا T) برابر با مقدار c (نرخ رشد، از ضرایب مدل گمپرتز) است. جدول (۴-۷) مقدار نقطه عطف توابع SFCf(T) و نقطه ذوب لغزشی مخلوطهای اینتراستریفیه شده را نشان میدهد. همانطور که مشاهده می شود مقدار نقطه عطف محاسبه شده در هر کدام از مدلهای SFCf(T) کمتر از مقدار SMP مربوط به آن مخلوط است. شکل (۴-۶) منحنی نقطه ذوب لغزشی را به صورت تابعی از نقطه عطف توابع SFCf(T) نشان میدهد که با بهره گرفتن از رگرسیون خطی و با ۹۳/۰R2= برازش شده است. بررسی ارتباط ریاضی بین نقطه ذوب لغزشی و نقطه عطف توابع SFCf(T) به صورت معادله (۴-۴) نشان داده شده است.
Y=1516/1X + 6046/4 معادله ۴-۴)
X، نقطه عطف تابع SFCf(T) و Y، مقدار نقطه ذوب لغزشی مخلوط های اینتراستریفیه FHPO و SBO میباشد.
جدول ۴-۷: نقطه ذوب لغزشی مخلوطها و نقطه عطف توابع SFCf(T)
SMP (℃)
نقطه عطف (ضریب C مدل گمپرتز)
مدلها
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-04-15] [ 01:42:00 ق.ظ ]
|