پژوهش های کارشناسی ارشد درباره بررسی برخی صفات … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
۳- ۲–۳.رقم مانزانیلا………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
۳- ۲–۴.رقم کنسروالیا……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
۳- ۲–۵.رقم زرد……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
۳-۳.طرح آماری مورد استفاده……………………………………………………………………………………………………………………………………..
۳-۴.مراحل انجام آزمایش…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
۳-۵.مواد مورد استفاده در تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………………………
۳-۶.اندازهگیریهای مزرعهای………………………………………………………………………………………………………………………………………….
۳-۷. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات………………………………………………………………………………………………………………………………..
فصل چهارم: تجزیه تحلیل داده ها و یافته های تحقیق……………………………………………………………………………
۴-۱- نتایج حاصل از اندازه گیری صفات رشدی…………………………………………………………………………………………………………….
۴-۲- نتایج حاصل از اندازه گیری صفات مورفولوژیکی……………………………………………………………………………………………………
۴-۳- نتایج حاصل از اندازه گیری صفات پومولوژیکی……………………………………………………………………………………………………
۴-۴- نتایج حاصل از اندازه گیری عناصر پر مصرف و کم مصرف برگ……………………………………………………………………………
فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات…………………………………………………………………………………………
۵-۱. بحث………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
۵-۲. نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
۵-۳. پیشنهادها …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
فهرست منابع …………………………………………………………………………………………………………………
چکیده
به منظور بررسی فنولوژی گل و میوه در برخی ارقام زیتون آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۵ رقم و پنج تکرار و ۵ درخت به ازای هر تکرار در منطقه درام شهرستان طارم به اجرا در آمد. ارقام زیتون شامل کایلت، میشن، مانزانیلا، کنسروالیا و زرد بود. در این تحقیق خصوصیات گلدهی و میوه درختان بر اساس دستورالعمل ارائه شده توسط شورای بین المللی زیتون (IOC) اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین ارقام به لحاظ تعداد گل آذین،تعدادگل در گل آذین و درصد گلهای کامل اختلاف معنی داری وجود نداشت. رقم کایلت بیشترین تعداد گل آذین و کنسروالیا دارای کمترین مقدار بود. بیشترین و کمترین تعدادگل به ترتیب مربوط به ارقام کنسروالیا و مانزانیلا بود. رقم زرد دارای بیشترین درصد گل کامل و رقم میشن دارای کمترین مقدار این صفت بود. همچنین مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بین ارقام به لحاظ درصد گوشت، نسبت گوشت به هسته، درصد تشکیل میوه و وزن میوه، درصد روغن در ماده خشک تفاوت معنی داری وجود دارد. بیشترین و کمترین درصد گوشت و نسبت گوشت به هسته و درصد تشکیل میوه به ترتیب مربوط به ارقام کنسروالیا و کایلت می باشد. همچنین کنسروالیا دارای بیشترین وزن میوه و رقم زرد دارای کمترین مقدار این صفت در میان ارقام مورد مطالعه بود. مانزانیلا و زرد دارای بیشترین و کمترین درصد روغن در ماده خشک بودند.بعد از تجزیه برگی، بیشترین مقدار عناصر پر مصرف در رقم مانزانیلا مشاهده گردید.
واژگان کلیدی: ارقام زیتون، صفات فنولوژیکی، پومولوژیکی، درام
فصل اول
مقدمه
فصل اول: کلیات
مقدمه
گیاه زیتون از جنس Olea و خانواده Oleaceae با بیش از ۴۰-۳۰ گونه می باشد. معروفترین گونه آن Olea europaea است که در اقصی نقاط دنیا کاشته می شود. زیتون یکی از قدیمیترین درختان میوه و منبع اصلی روغن خوراکی در حوزه مدیترانه برای هزاران سال بوده است. امروزه با پیشرفت علم و مشخص شدن خواص غذایی و درمانی زیتون و روغن آن، گرایش به مصرف آن افزایش چشمگیری داشته است، چراکه روغن زیتون دارای سطح بالایی از اولئیک اسید (یکی از سالمترین اسیدهای چرب) است (سیفی، ۲۰۰۸).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
کشور ما با وجود نیاز مبرم به این ماده غذایی نقش چندانی در این توسعه نداشته است و سالیانه مقادیر زیادی از روغن مورد نیاز خود را (حدود ۹۰ درصد) وارد می نماید که برای جلوگیری از واردات باید به توسعه کشت این محصول پرداخت اما متاسفانه بدلیل وجود برخی کاستی ها و ضعف های مشهود از جمله : تعیین بهترین رقم از لحاظ عملکرد، عدم سرمایهگذاری مناسب در صنایع تبدیلی، کمبود نیروی متخصص، ضعف آموزش باغداران، ضعف بنیه مالی اغلب پیمانکاران طرح در مبارزه با اشاعه آفات و بیماریها،. عدم مقابله جدی با «ورود روغن زیتون تقلبی و دانههای زیتون قاچاق و بدون قرنطینه» در بازار ، ضمن ایجاد رقابت ناسالم با تولیدکنندگان داخلی منجر به ورود آفات خطرناک به باغهای زیتون میشود. دلایل فوق از عواملی است که میتواند بر روند مطلوب اجرای توسعه باغ های زیتون تأثیر منفی بگذارد.
زیتون یکی از مهمترین محصولات باغی شهرستان طارم در استان زنجان است و سطح زیر کشت آن به ویژه در منطقه درام این شهرستان روبه افزایش است. و برنامه های متعددی جهت احداث باغ های زیتون و نیز اصلاح ارقام نا سازگار با روش پیوند در منطقه در حال اجرا است. لذا معرفی ارقام تجاری سازگار با شرایط این منطقه ضروری است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی خصوصیات کمی مهم گل و میوه برخی از ارقام مهم زیتون موجود در منطقه درام است. از این طریق ضمن مقایسه ارقام با همدیگر می توان ارقام مناسب منطقه را معرفی و نیز با گروهبندی ارقام از نظر صفات کمی گل و میوه امکان گزینش والدین مناسب برای پیشبرد برنامه های اصلاحی از طریق اجرای تلاقیهای هدفمند فراهم میگردد.
بیان مسئله و ضرورت انجام تحقیق
کاشت زیتون در هر منطقه مستلزم کشتهای آزمایشی و اثبات عملکرد آنها است. به عبارت دیگر تنها زمانی میتوان به کشت یک رقم در منطقه مورد نظر اقدام کرد که قبلاً در کشتهای آزمایشی به ثمر رسیده باشد. خوشبختانه هماکنون در بسیاری از مناطق زیتونخیز کشور ارقام مختلف مطرح خارجی و داخلی زیتون در بلوکهای آزمایشی کاشته و مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. اما در سوی دیگر در باغهای کاشتهشدهای که بدون توجه به ارقام مناسب اقدام به کاشت شده است پس از گذشت چندین سال باغداران با مشکلات عدیدهای روبه رو شده اند. زیتون یکی از قدیمیترین درختان میوه و منبع اصلی روغن خوراکی در حوزه مدیترانه برای هزاران سال بوده است. امروزه با پیشرفت علم و مشخص شدن خواص غذایی و درمانی زیتون و روغن آن، گرایش به مصرف آن افزایش چشمگیری داشته است، چراکه روغن زیتون دارای سطح بالایی از اولئیک اسید (یکی از سالمترین اسیدهای چرب) است (سیفی،۲۰۰۸).
بر اساس آمار شورای بینالمللی زیتون (۲۰۱۱) میزان تولید روغن زیتون ایران ۶ هزار تن برآورد شده که تقریباً ۱/۰ درصد تولید روغن زیتون دنیا است. همچنین در همین سال ایران با تولید ۴۵ هزار تن کنسرو زیتون تنها ۸/۱ درصد از تولید دنیا را در اختیار داشته است. با توجه به وابستگی کشور به واردات دانه های روغنی، توسعه باغهای زیتون در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. سطح باغهای بارور زیتون در کشور ۳۵ هزار هکتار است اما بر اساس مطالعات انجام شده و با توجه به شرایط اقلیمی، انتظار میرود در پایان برنامه پنج ساله پنجم توسعه، ۷۸ هزار هکتار باغ بارور جدید به سطح باغهای کنونی افزوده شود(بی نام، ۱۳۹۲). بیشک توسعه باغهای جدید نیازمند ارقام سازگار و پرمحصول زیتون اعم از روغنی، کنسروی و دو منظوره (روغنی و کنسروی) است. جهت اجرای برنامه های اصلاحی و دستیابی به ارقام جدید و متناسب با برنامه های توسعهای در صنعت زیتون، اساسیترین روش، تلاقی بین ژنوتیپها است و در این راستا انتخاب والدین مناسب بسیار مهم میباشد. گلدهی و تنظیم باردهی، عملکرد میوه و روغن بالا، تولید میوههای درشت تر در ارقام کنسروی و نسبت بالای گوشت به هسته میوه بویژه در ارقام روغنی از اهداف اصلاحی مهم در برنامه اصلاحی درخت زیتون میباشد (داووری و بالدونی،۲۰۰۷). تظاهر تفاوتهای ژنتیکی ارقام در قالب بروز تنوع وسیع از نظر صفات کمی گل و میوه باعث میگردد که این صفات به عنوان یکی از نشانگرهای عمومی، کاربردی و گزینشی برای مطالعه تنوع ژنتیکی، گروهبندی ارقام و انتخاب والدین مناسب برای اجرای برنامه های تلاقیهای هدفمند مورد استفاده قرار گیرند (جلیلی و همکاران، ۱۳۹۰). گروهبندی ارقام بر اساس تعداد زیادی صفات کمی و کیفی می تواند روشی مطمئن در تعیین شباهتها و فواصل خویشاوندی یا دوری ژنوتیپها باشد تا از این طریق ارقامی با بیشترین فاصله و تمایز ژنتیکی از نظر صفات مهم باغی انتخاب و در برنامه های اصلاحی برای ایجاد حداکثر تنوع ژنتیکی و دورگه های با ارزش مورد استفاده قرار گیرند. از لحاظ کمی هرچه والدین از یکدیگر دورتر باشند، تنوع بیشتری در نتاج حاصل از آنها ایجاد خواهد شد (دانایی و همکاران، ۱۳۸۰).
با توجه به این واقعیت که تنوع مورفولوژیکی و پومولوژیکی موجود در بین ارقام زیتون ریشه در تنوع ژنتیکی آنها دارد، ارزیابی چنین تنوعی منجر به شناسایی کلونهای باارزش در بین ارقام متعدد زیتون می شود. برای اینمنظور مجموعه ای از معیارها از قبیل مشخصات درخت (شکل و ابعاد)، ساختار و اندازه میوه، شکل و اندازه برگ و هسته و غیره مورد استفاده قرار میگیرد (هاناچی و همکاران،۲۰۰۸). فهرستی از این مشخصات توسط انجمن بین المللی روغن زیتون (IOC[1], 2000)، تهیه و اعلام شده است.
پرسش اصلی تحقیق
ویژگی های شاخص پومولوژیکی ارقام انتخاب شده در منطقه درام کدام است و آیا این ارقام برتری خاصی نسبت به رقم رایج منطقه (زرد( دارند و می توانند جایگزین آن گردند؟
اهداف تحقیق
بررسی و شناسایی صفات عملکردی ارقام مختلف زیتون و امکان جایگزینی آن با رقم زرد.
تعیین ارقام سازگار با شرایط محیطی منطقه درام شهرستان طارم جهت احداث باغ.
بررسی ارقام مختلف زیتون از لحاظ جذب عناصرغذایی و صفات فیزیولوژیکی.
فصل دوم
مرور منابع
۲-۱- مبدا و تاریخچه زیتون
۲-۱-۱- تاریخچه زیتون در جهان
درخت زیتون یکی از اولین و قدیمیترین درختان میوه است. با آنکه منشأ اصلی درخت زیتون را عدهای از دانشمندان به کشورهای آسیایی نسبت می دهند معهذا عدهای دیگر با توجه به انتشار فعلی نژاد وحشی آن، منشأ آن را در منطقه مدیترانه ذکر نموده و معتقدند که از آنجا به سایر نواحی انتقال یافته است. از طرفی دیگر پیدایش درخت زیتون را به زمان های خیلی قدیم نسبت می دهند و عقیده دارند که این درخت در دوران سوم در اروپا به ظهور رسیده است و از این جهت است که گونه های آن به نام قاره اروپا” اولئا اروپئا” نامگذاری شده است (مقصودی، ۱۳۸۷).
۲-۱-۲- تاریخچه زیتون در ایران
زمان دقیق ورود زیتون به کشور کاملاً مشخص نیست ولی از شواهد موجود به نظر میرسد کشت زیتون در حدود ۲۰۰۰ سال قبل در ایران انجام گرفته است. اولین بار این گیاه در علیآباد گرگان مشاهده گردید (محمدی و وکیلی، ۱۳۸۵). کشت زیتون در استانهای زنجان، گیلان و قزوین که از مناطق عمده کشت زیتون در ایران میباشند) براساس اسناد و مدارک موجود سابقه ۹۰۰ ساله دارد. در سالهای اخیر کشت زیتون از ۱۳ استان شمالی به ۲۳ استان تعمیم یافته است. مناطق مهم زیتون کاری ایران عبارتند از: استانهای گیلان، گلستان، مازندران، زنجان، قزوین، فارس، کهکیلویه و بویراحمد و کرمانشاه (مقصودی، ۱۳۸۷).
۲-۲- مشخصات گیاهشناسی زیتون
زیتون با نام علمی (Olea europeae L.) گیاهی متعلق به خانواده Oleaceae است. در این خانواده جنس های زیادی وجود دارد که اغلب آنها در نواحی گرمسیری یا نیمه گرمسیری رشد و نمو می کنند. جنس اولئا دارای ۲۰ گونه است که عمدتاً در نواحی گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان میرویند. فقط گونه اولئا میوه خوراکی تولید می کند و کولتیوار تجاری زیتون به این گونه تعلق دارد. اکثر درختان زیتون کشت شده دیپلوئید بوده و دارای ۴۶=x2=n2 کروموزوم هستند ولی زیتونهای تریپلوئید و تتراپلوئید نیز گزارش شده است. زیتون درختی است همیشه سبز با عمر طولانی که عمر آن را تا حدود ۱۰۰۰ سال گزارش نموده اند. چوب آن در برابر پوسیدگی مقاوم است و چنانچه قسمت های بالای درخت در اثر خسارت وسایل مکانیکی یا شرایط نامساعد محیطی از بین برود، با تولید پاجوش گیاه احیا می شود. هنگامی که زیتون از طریق قلمه تکثیر می شود، سیستم ریشهای آن معمولا کم عمق است و در خاکهای سنگین بیش از ۱۵۰ سانتیمتر گسترش نمییابد. بخشهای هوایی درخت، از شاخ و برگهایی با میان گرههای کوتاه تشکیل شده و تاج متراکمی را تشکیل میدهد. گلآذین زیتون خوشهای و میوه آن شفت میباشد (صادقی، ۱۳۸۹).
برگهای زیتون ضخیم،چرمی هستند که بصورت متقابل قرار گرفتهاند، معمولاً ۲ تا ۳ سال بر روی درخت باقی میمانند و در بهار سال دوّم و یا سوّم ریزش میکنند. رنگ زرد برگها در بهار نشانه فرایند ریزش آنهاست ولی باید توجه داشت که گاهی برگهای زرد نشاندهنده مشکلات فیزیولوژیکی دیگری میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-04-15] [ 07:01:00 ق.ظ ]
|