۳-۵-۳ بررسی اثر دور کنندگی اسانس‏های گیاهی روی حشرات کامل
آزمایشات دورکنندگی با بهره گرفتن از روش زندی سوهانی و همکاران (۲۰۱۲) و در ۵ تکرار انجام شد. در این آزمایش از کاغذ واتمن شماره یک به قطر ۹ سانتی‏متر جهت تعیین خاصیت دورکنندگی اسانس‏های گیاهی اکالیپتوس و نارنج استفاده گردید. مقادیر مختلف اسانس در استون خالص حل شده و ۵ غلظت نهایی ۵-۱۰×۱۹۴/۱، ۴-۱۰×۱۹۴/۱، ۳-۱۰×۱۹۴/۱، ۲-۱۰×۱۹۴/۱ و ۱-۱۰×۱۹۴/۱ میکرولیتر بر سانتی‏مترمربع مورد استفاده قرار گرفت. در این روش کاغذ صافی به دو نیمه تقسیم شد که نیمی از آن به ۳۰۰ میکرولیتر از هر یک از غلظت‏ها و نیمی دیگر به عنوان شاهد به ۳۰۰ میکرولیتر حلال استون آغشته گردید. پس از گذشت ۵ دقیقه و اطمینان از تبخیر حلال دو قسمت جدا شده‏ی کاغذ صافی در کنار هم قرار گرفته و با چسب نواری به هم متصل شده و در داخل پتری‏هایی با قطر ۹ سانتی‏متر قرار گرفتند. سپس ۲۰ حشره کامل در مرکز کاغذ صافی رهاسازی ‏شد. پتری‏دیش‏ها در ژرمیناتور در شرایط دمایی ۲±۲۷ درجه سانتی‏گراد و رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد و در تاریکی نگهداری شدند. تعداد حشرات روی قسمت تیمار شده و شاهد پس از ۲ ساعت و ۴ ساعت قرارگیری در معرض غلظت‏های مختلف اسانس مورد شمارش قرار گرفتند.
شکل ۳-۵ آغشتن کاغذصافی به غلظت‏های مختلف اسانس
شکل ۳-۶ پتری‏دیش‏های حاوی حشرات در داخل انکوباتور
درصد دورکنندگی با بهره گرفتن از رابطه‏ی ۱۰۰× [(NC -NT /NC +NT) PR[99] = به دست آمد که در این فرمول NC تعداد حشرات روی نیمه کاغذ صافی شاهد و NT تعداد حشرات روی نیمه کاغذ صافی تیمار و PR درصد دورکنندگی است. مقدار میانگین‏های دورکنندگی طبق روش جیان‏هوآ و همکاران (۲۰۱۱) در یکی از گروه‏های ۰ (با دورکنندگی زیر ۱/۰ درصد)، ۱ (با دورکنندگی ۱/۰ تا ۲۰ درصد)، ۲ (با دورکنندگی ۱/۲۰ تا ۴۰ درصد)، ۳ (با دورکنندگی ۱/۴۰ تا ۶۰ درصد)، ۴ ( با دورکنندگی ۱/۶۰ تا ۸۰ درصد) و ۵ ( با دورکنندگی ۱/۸۰ تا ۱۰۰ درصد) دسته ‏بندی شدند.
۳-۶ طرح آماری
آزمایشات زیست‏سنجی در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل و در ۵ تکرار همراه با شاهد انجام شد. در آزمایشات سمیت تدخینی و تماسی درصد مرگ‏ومیر اصلاح‏شده طبق روش ابوت[۱۰۰] (۱۹۲۵) محاسبه شد. مقادیر LC50 و LC90 با کمک نرم‏افزار SAS 6.12 به دست آمد. برای مقایسه‏ی اثر غلظت‏های مختلف، تجزیه واریانس[۱۰۱] با بهره گرفتن از نرم‏افزار SPSS نسخه‏ی ۲۰ انجام شد و در صورت معنی‏دار بودن داده‏ها با بهره گرفتن از آزمون توکی[۱۰۲] در سطح ۵% مقایسه میانگین انجام شد. داده‏های آزمایشات دورکنندگی با بهره گرفتن از نرم‏افزار SPSS و نسخه‏ی ۲۰ و تجزیه واریانس یک طرفه[۱۰۳] برای مقایسات چندتایی و روش T-test برای مقایسات دوتایی تجزیه و تحلیل شد و میانگین‏ها با بهره گرفتن از آزمون توکی در سطح ۵ درصد مقایسه آماری شدند.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

فصل چهارم
نتایج و بحث
فصل چهارم
نتایج و بحث
۴-۱ ترکیبات شیمیایی اسانس‏ها
۴-۱-۱ ترکیبات شیمیایی اسانس برگ اکالیپتوس Eucalyptus occidentalis Endl.
از اسانس برگ اکالیپتوس E. occidentalis، ۳۶ ترکیب مختلف که مجموعا ۷۳/۹۷% کل ترکیبات را تشکیل داده ‏اند، شناسایی شد. این اسانس ترکیبی از ۱۴/۲۸% مونوترپن‏های هیدروکربنه، ۷۱/۱۸% مونوترپن‏های اکسیژنه و ۲۹/۴۷% سسکوئی‏ترپن اکسیژنه می‏باشد (جدول ۴-۱). ترکیبات مهم اسانس اکالیپتوس، تی‏کادینول[۱۰۴] (۲/۱۷%)، ۱و۸ سینئول (۵/۱۵%)، آلفاکادینول[۱۰۵] (۱۴%)، گاماترپینن[۱۰۶] (۱/۱۱%) و آلفاپینن (۲۱/۹%) می‏باشد که ۰۱/۶۷% کل ترکیبات را شامل می‏شود در بین این ۵ ترکیب تی‏کادینول و آلفاکادینول سسکوئی‏ترپن و ۱و۸ سینئول، گاماترپینن و آلفاپینن مونوترپن هستند.
دانندراکومار و لاکس‏میدار[۱۰۷] (۲۰۱۱) اسانس برگ E. globulus را با بهره گرفتن از دستگاه GC-MS آنالیز کردند. ترکیبات اصلی شناخته ‏شده‏ی این اسانس ۱و۸ سینئول (۷۱/۷۲%) بود. در تحقیق حاضر ۱و۸ سینئول یکی از ترکیبات مهم اسانس E. occidentalis شناسایی شد ولی میزان آن کمتر از مقدار این ترکیب در اسانس E. globulus بود. بر اساس یافته‏های چاگاز و همکاران[۱۰۸] (۲۰۰۲) نیز سیترونلال ترکیب اصلی اسانس E. citriodora را تشکیل داد، که ترکیب سیترونلال در اسانس E. occidentalis شناسایی نشد.
بررسی‏های لی و همکاران (۲۰۰۴) نشان داد که اسانس E. nicholii غنی از ۱و۸ سینئول (۱۹/۸۲%) بوده و مقدار سایر ترکیبات مونوترپن و سسکوئی‏ترپن بسیار پایین بود و E. blakelyi هم از ۱و۸ سینئول (۹۲/۵۸%)، آلفاپینن (۲۴/۲%)، پی‏سیمن (۴۵/۵%)، ترپینن-۴-ال (۷۴/۱%)، کری‏تن[۱۰۹] (۵%)، آلفاترپینئول (۴۴/۴%) و سایر ترکی
بات به میزان اندک تشکیل شده است. نریو و همکاران (۲۰۱۰) نشان دادند که اسانس E. citriodora غنی از سیترونلال (۴۰%)، ایزوپلوگان (۶/۱۴%) و سیترونلول (۱۳%) است. ترکیبات اصلی اسانس برگ E. saligna آلفاپینن (۵/۳۹%) و پی-سیمنن (۱/۳۱%) می‏باشد (تاپانجا و همکاران، ۲۰۰۵). ترکیب اصلی اسانس E. robusta آلفاپینن (۷۳%) است ولی ترکیبات اسانس E. saligna به مراحل فنولوژیک گیاه وابسته است. در مرحله‏ی رویشی ترکیبات اصلی آن پی-سیمنن (۲/۵۴%) و دلتا-ترپینن (۸/۴۳%) است در حالی‏که در مرحله‏ی گلدهی آلفاپینن (۱/۴۵%) به عنوان ترکیب اصلی بعد از پی-سیمنن شناسایی شد (سارتورلی و همکاران، ۲۰۰۷). تیاگی و مالیک (۲۰۱۱) اسانس E. globulus را بررسی کرده و ۱و۸ سینئول (۴/۴۵%) و لیمونن (۸/۱۷%) را به عنوان ترکیبات اصلی اسانس گزارش کردند. یکی از ترکیب‏های اصلی بررسی حاضر مشابه اسانس E. globulus، ۱و۸ سینئول است، در حالی‏که تی‏کادینول و آلفاکادینول در هیچ یک از مطالعات گزارش نشده است. این تفاوت ناشی از تفاوت گونه‏ای در جنس اکالیپتوس است، هرچند عواملی مثل اقلیم، خاک، فصل و سایر عوامل روی ترکیبات اسانس اثر می‏گذارد (سارتورلی و همکاران، ۲۰۰۷).
جدول ۴-۱ ترکیب‏های شناسایی شده در اسانس برگ اکالیپتوس E. occidentalis

ردیف

ترکیبات فرار

زمان بازداری
(دقیقه)

شاخص بازداری آزمایش

شاخص بازداری استاندارد

درصد ترکیب

۱

Hex-3-en-1-ol

۹۵/۴

۸۶۵

۸۶۸

۱۸/۰

۲

آلفاپینن (-pineneα)

۹۱/۶

۹۳۴

۹۳۶

۲۱/۹

۳

کامفن (Camphene)

۳/۷

۹۴۶

۹۵۰

۱۱/۰

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...