اگر دما آب کمتر از دمای بدن پرنده باشد، جهت مصرف مفیدتر خواهد بود و عملکرد طیور را بهبود خواهد بخشید . در پرورش طیورهای تجاری یکی از راه‏های بسیار مؤثر در خنک نمودن پرندگان استفاده از آب با دمای پایین می باشد (نورث و بل، ۱۳۷۵ ).
۱-۲۱- برنامه نوری
نور یکی دیگر از عوامل محیطی است که می تواند برمصرف آب پرندگان موثر واقع شود . در پرورش‏هایی که برنامه نوری در آنها استفاده میگردد٬ دو اوج متفاوت مصرف آب را می‏تواند مشاهده نمود٬اوج اول بعد از ورود نور ( طلوع – تابش ) و دومین اوج قبل از خاموشی نور ( غروب – تاریکی ) می‏باشد . در تصویر ۶ آغاز مصرف واقعی آب نسبت به افت آن درحدود یک ساعت قبل از آغاز خاموشی است این موضوع این مطلب را که پرندگان دوره تاریکی بعدی را پیش بینی می نمایند را بیان می کند و فعالیت در سالن قبل از اینکه وارد افت دوره تاریکی شود آغاز می شود .

شکل ۲-۱: تاثیرات برنامه نوری بر مصرف آب
اهمیت ارتباط مصرف آب با جذب غذا و تعدادی عوامل محیطی بر متابولیسم و اعمال بدن پرنده ارائه داده شد. در همه پرورش‏ها باید اطمینان حاصل نمود که آب به حد مناسب و بدون محدودیت تهیه و در اختیار طیور قرارمی گیرد . کوتاهی در انجام آن نتیجه‏اش کاهش تولید ٬ کاهش رشد ٬ کاهش مصرف و تاثیر خوراک و در نهایت کاهش عملکرد و افزایش ضریب تبدیل خواهد بود (نورث و بل،۱۳۷۵).
۱-۲۲- مصرف آب
پرنده قسمت اعظم آب مورد نیاز را از طریق نوشیدن بدست می‏آورد، هر چند که مقداری آب در مواد خوراکی وجود دارد و مقادیر متغیری نیز از سوخت ساز بدن حاصل می شوند. با افزایش سن پرنده میزان مصرف آب افزایش می یابد ، اگر چه میزان آب مصرفی به ازای واحد وزن با افزایش سن کاهش میابد. در نیمچه‏های در حال رشد ، میزان مصرف آب از ۰٫۴۵ گرم به ازای هر گرم وزن بدن در سن یک هفتگی به ۰٫۱۳ گرم در سن ۱۶ هفتگی کاهش می یابد (مدوی و کایر،۱۹۵۹).
بریک و همکاران (۱۹۹۲) بیان نمودند که میزان مصرف روزانه ی آب (بر حسب میلی لیتر) جوجه‏های گوشتی را‏ تا سن ۲۱ روزگی می‏توان با بهره گرفتن از فرمول : [ ۷۳/۹ + ۱۴۲/۶*سن به روز ] محاسبه نمود. باتوجه به این که مصرف آب ارتباط نزدیکی با مصرف غذا دارد، عوامل مؤثر به طور غیر مستقیم مصرف آب را تحت تأثیر قرار میدهند. اگرچه بافت جیره‏های طیور تأثیری بر مصرف آب ندارد، اما مقدار بالای برخی از اجزای جیره نظیر ملاس و نمک، مصرف آب را تحریک می کنند. اختلاف در درجه حرارت محیط اثر قابل توجهی بر مصرف آب در پرندگان دارد. پرندگان نگهداری شده در دمای۳۱ درجه سانتیگراد دو برابر پرندگان نگهداری شده در ۱۵ درجه سانتی گراد آب مصرف میکنند. با توجه به این که با افزایش درجه حرارت مصرف خوراک کاهش یابد، در درجه حرارت‏های بالا نسبت آب به غذای مصرفی در طیور شدیداً افزایش می‏یابد.
مای ولوت (۱۹۹۲) نشان دادند که با تغییر دوره‏ای درجه حرارت روزانه از ۲۴ تا۳۵ درجه سانتی گراد ، الگوی مصرف آب از درجه حرارت محیط تبعیت می‏کند. پرندگان نگهداری شده در دمای ثابت۲۴ درجه سانتیگراد بسته به سن حدود۴ درصد وزن بدن خود آب مصرف می کنند، درحالی که در پرندگان مواجه با تنش حرارتی این مقدار به ۶ درصد وزن بدن افزایش یافت.
Budgel(1970) سه فرضیه را برای توجیه رابطه بین مصرف آب و درجه حرارت محیط ارائه نمود:

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

الف)تحریک مصرف آب در درجه حرارت بالا به دلیل خشکی موضعی گیرنده های دهانی- حلقی
ب)دهیدراسیون عمومی
ج)تغییردرجه حرارت مغز
جدول۳-۱: مصرف روزانه آب طیور (لیتر به ازای هر ۱۰۰۰پرنده)

۲۰درجه سانتیگراد

۳۲درجه سانتیگراد

نیمچه‏های مرغ مادر گوشتی ۴هفتگی
۱۲هفتگی
۱۸هفتگی

۷۵
۱۴۰
۱۸۰

۱۲۰
۲۲۰
۳۰۰

مرغ‏های مادر گوشتی ۵۰%تولید
۹۰%تولید

۱۸۰
۲۱۰

۳۰۰
۳۶۰

جوجه‏های گوشتی ۱هفتگی
۳هفتگی
۶هفتگی
۹هفتگی

۲۴
۱۰۰
۲۴۰
۳۰۰

۴۰
۱۹۰
۵۰۰

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...