شکل۴-۱۹ قیمت مکمل دان گوشتی در سالهای مختلف [۱۳] [۱۵]
۴-۵-۱۱ قیمت گندم
بر اساس آمار سایت شرکت پشتیبانی دام و طیور قیمت گندم طبق نمودار می­باشد.
شکل ۴-۲۰ قیمت گندم در سالهای مختلف [۱۳] [۱۵]
۴-۵-۱۲ بهسازی مرغداری ها
در راستای اجرای ماده ۸ قانون هدفمندی یارانه­ها تسهیلات بانکی ارزان قیمت جهت اجرای طرح بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای کشاورزی شامل مرغداری، گاوداری، سوخت موتور پمپ­های دیزلی چاه های کشاورزی، سوخت شناورهای صیادی و … اختصاص یافته است.
همچنین از محل این طرح اعتباری برای خود اجرایی طرح بهسازی جایگاه و تجهیزات مرغداری­ها و دیگر بخش های صنعت کشاورزی از طریق صندوق حمایت از بخش کشاورزی تامین گردید. در همین زمینه با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در سال ۱۳۹۰ معاونت امور دام و طیور وزارت جهاد کشاورزی نیز به منظور افزایش راندمان و کاهش هزینه­ های تولید مبادرت به اصلاح ساختار در واحد­های مرغداری و دامداری نمود. اجرای این طرح در واحد­های مرغداری باعث کاهش مصرف سوخت به میزان ۳۰ درصد و کاهش مصرف انرژی تا ۵۰ درصد گردیده است. اصلاح ساختار در واحد­های مرغداری شامل تعویض دستگاه­های گرمایشی و سرمایشی و دانخوری و آبخوری، اتوماسیون تهویه، ایزولاسیون و عایق کاری تاسیسات به منظور به حداقل رساندن مصرف انرژی در واحدهای مد نظر بوده است.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

اعتبارات مذکور از دو محل پرداخت گردیده است:
الف: تامین تسهیلات از طریق بانک کشاورزی و پرداخت تسهیلات با نرخ بهره ۴ درصد
ب: پرداخت اعتبار بلاعوض از طریق صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی به صورت خوداجرایی [۸]. [۹]
بر این اساس تعداد واحد­هایی که از محل اعتبارات هدفمندی یارانه­ها ساختمان­ها و تجهیزاتشان بهسازی و نوسازی شده است مطابق نمودار است.
شکل ۴-۲۱ تعداد واحدهای بهسازی شده در طرح هدفمندی یارانه­ها [۸] [۹]
علاوه بر تسهیلات پرداختی برای بهسازی، بر اساس این طرح تسهیلاتی نیز برای بهینه شدن مصرف سوخت پرداخت می­ شود. این تسهیلات برای فراهم­آوری تجهیزات برق­کشی و گازکشی به مرغداری هایی که از گازوئیل برای تولید انرژی استفاده می­ کنند ارائه می­ شود.
با بهره­مند شدن مرغداری­ها از نیروی برق و گاز طبیعی و استفاده از تعرفه­ی کشاورزی در پرداخت هزینه کمک شایانی به این صنعت شده است.
شکل۴-۲۲ تعداد واحدهای بهینه شده در مصرف سوخت [۸] [۹]
۴-۶ ساختمان کلی مدل
با توجه به مبانی نظری مطرح شده در فصل­های قبل و نمودار علی حلقوی، مدل جریان طراحی شده و معادلات مربوط به آن ارائه می­ شود. هدف داینامیک سیستم ارائه اعداد و مقادیر مشخص و احتمالا بهینه برای متغیر­های مختلف در سالهای گوناگون نیست، بلکه هدف شناخت بهتر روابط متقابل متغیرها و بازخورد­های مهم سیستم می­باشد. نرخ رشد جمعیت، قیمت برابری ارز، میزان تورم، میزان جوجه­ریزی مرغ مادر، میانگین زمان رشد مرغ گوشتی متغیرهای خارجی مدل می­باشند. پس از طراحی مدل سیاست­های پیشنهادی بر روی مدل اعمال شده و از شبیه­سازی آن و مقایسه با رفتار اولیه مدل آثار رفتار هر سیاست مشخص می­ شود.
برخی دلایل افزایش قیمت گوشت مرغ در اثر افزایش قیمت نهاده­های تولید در بالا ذکر شد. علت تأثیر افزایش قیمت نهاده­های تولید را باید در نحوه شکل­ گیری و تولید گوشت مرغ در کشور جست. در ایران اجزای زنجیره تولید از هم جدا بوده و بر این اساس هر حلقه به دنبال افزایش سود خود و در نتیجه افزایش قیمت است؛ درحالی که بررسی توسعه صنعت مرغداری دنیا طی نیم قرن اخیر نشان می­دهد سیستم قراردادی و سیستم تولید یکپارچه گوشت مرغ[۱۴] یکی از دلایل اصلی موفقیت و توسعه پرورش طیور به ویژه در ایالت متحده آمریکا، کشورهای آمریکای جنوبی)برزیل، مکزیک( و برخی نقاط دیگر (مالزی و تایلند) است. در این سیستم، تمام اجزای تولید گوشت مرغ از قبیل مزرعه تولیدکننده جوجه یکروزه، واحد جوجه­کشی، کارخانه تهیه خوراک، مرغداری گوشتی، سیستم های حمل ونقل، کشتارگاه و عرضه گوشت مرغ تحت نظارت و مدیریت واحد است [۵۵]. [۵۱].
۴-۷ شرح معادلات مهم
برخی نسبت­ها بین متغیرهای مختلف به شرح زیر می­باشد:
افزایش تقاضای مرغ = ( نرخ رشد جمعیت * نرخ رشد جمعیت + جمعیت * مصرف سرانه مرغ * (۱- تغییر درآمد سرانه))/ ۱۰۰۰
تغییر قیمت سویا = ((نسبت تغییر نرخ ارز*(۱+SMOOTH(نسبت تغییر قیمت جهانی سویا/۱۰۰, ۲)))- ۱)*قیمت سویا*تابع تقاضای سویا
=تغییر قیمت ذرت IF THEN ELSE (نسبت تقاضا به موجودی ذرت <1, 1, نسبت تقاضا به موجودی ذرت)* (۱+تغییر قیمت جهانی ذرت)*(IF THEN ELSE(زمان>63,نسبت تغییر نرخ ارز , ۱+تورم ماهانه)) *قیمت ذرت)-قیمت ذرت
هزینه تولید جوجه* ۱٫۲۳ =قیمت جوجه *(نسبت تقاضا به موجودی جوجه)^ ۲٫۳۱
جوجه­ریزی مرغ گوشتی=MAX(MIN(جوجه موجود, ظرفیت مرغداری های فعال –تعداد جوجه های در حال رشد),۰)
تغییر وزن مرغ گوشتی= (تابع وزن استاندارد*(درصد استفاده از خوراک پلت-۰٫۲۵)+( ۱-(درصد استفاده از پلت-۰٫۲۵))*تابع وزن معمولی)+(ضریب تکنولوژی تولید-۱)-میانگین وزن مرغ زنده
میزان ذخیره سازی گوشت مرغ =IF THEN ELSE (قیمت گوشت تازه<کمینه قیمت مرغ مصوب:OR:مصرف مرغ <نرخ تولید مرغ,MIN(نرخ تولید مرغ-مصرف مرغ, ۶۰۰۰۰-موجودی سردخانه ها), ۰)
واردات گوشت مرغ = IF THEN ELSE(موجودی سرخانه­ها<10000 :OR: SMOOTH(قیمت مرغ تازه>بیشینه قیمت مرغ, ۲), MAX(1000-موجودی سردخانه, ۰), ۰)
تغییر قدرت خرید = (درآمد سرانه(Time)/شاخص بهای کالا(Time))/(درآمد سرانه(Time-1)/شاخص بهای کالا(Time-1))
هزینه تولید هر کیلوگرم گوشت = (ضریب تبدیل*قیمت یک کیلو گرم دان)+هزینه­ های جانبی[۱۵]+(قیمت جوجه/میانگین وزن مرغ زنده)
مصرف دان ماهانه مرغ گوشتی =ضریب تبدیل*میانگین وزن زنده*(۳۰/میانگین زمان پرورش)
/ ۱۰۰۰
آمار موجود در مورد مصرف دان مرغ مادر بر اساس تعداد تخم مرغ یا تعداد جوجه تولیدی بوده است (۳۵ کیلو گرم به ازای ۱۰۰ جوجه). بر این اساس فرمول مصرف دان مرغ مادر بدین شکل می­باشد.
مصرف کلی دان = مصرف دان ماهانه مرغ گوشتی + ((تعداد تخم مرغ ماهانه*۳۵/۱۰۰) *۱٫۱۹/۱۰۰۰)
نسبت تغییر نرخ ارز = (نرخ ارز(Time)/نرخ ارز(Time-1))
نرخ تورم ماهانه = (شاخص بهای کالا(Time)- شاخص بهای کالا (Time-1))/ شاخص بهای کالا (Time-1)
۴-۸ نمودار جریان مدل
شکل ۴-۲۳ نمودار جریان
۴-۹ شبیه سازی مدل
در این گام مدل را شبیه سازی کرده و میزان هماهنگی آن را با نتایج واقعی می­سنجیم. تمامی متغیر های برونگرای مدل دارای روندی افزایشی می­باشند )مانند نرخ رشد جمعیت، نرخ تورم، نرخ جوجه ریزی(، پس هرگونه نوسانی که در مدل به وجود بیاید ناشی از ساختار داخلی و روابط متقابل بین متغیر­ها می­باشد. با توجه به اینکه بسیاری از آمارهای موجود سالانه بوده و برای بکارگیری در این مدل به ماهانه تبدیل شده است، نوسانات موجود در مدل پایه توجیه پذیر است یا حداقل دلیلی برای عدم وجود این نوسانات وجود ندارد.
۴-۱۰ اعتبار سنجی مدل
در این بخش برخی از مهمترین آزمون­هایی که روی مدل انجام شده است به عنوان آزمون روایی ارائه می­ شود.
۴-۱۰-۱ آزمون کفایت مرزهای مدل
در مدل ارائه شده همه متغیرهای تصمیم ­گیری، اطلاعاتی، مواد و مالی که در مرغداری­ها گوشتی، مادر و شرکت های پشتیبانی طیور وجود داشته اند آورده شده و به عنوان متغیرهای درون­زا در مدل فرموله شده ­اند. همچنین متغیر­های تاثیر گذار روی قیمت مرغ نظیر میزان تقاضا به عنوان متغیرهای درون­زا معرفی شده ­اند (که از متغییرها­ی برونزایی مانند میزان درآمد و شاخص بهای کالا تاثیر می­پذیرند). اما بخش عمده­ای از متغیرهای موثر روی تقاضا که از تراکنش­های موجود در جامعه تاثیر می­پذیرند، مانند روند میل به مصرف گوشت سفید نسبت به گوشت قرمز، فرهنگ جامعه در مصرف گوشت در مدل آورده نشده­اند. در مورد میزان جوجه­ریزی مرغ مادر نیز از آمارهای دقیق جوجه­ریزی و پیش بینی های دقیق که بیش از ۵ درصد خطا ندارد، استفاده شده است. در کل مرز مدل از یک سو به میزان این آمار و از سوی دیگر به بازار مصرف مرغ محدود شده است.
۴-۱۰-۲ آزمون ساختار
در این بخش تطابق مدل با واقعیت در مراحل تصمیم ­گیری و قوانین موجود فیزیکی بررسی شده است. متغیرهای تعریف شده برای تصمیم گیری مدیران و تاثیر آنها روی رفتار مدل کاملا در مراحل بحرانی با واقعیت تطابق داشته و این موضوع از رفتار مدل در این مواقع و همین طور با نظرسنجی از خبرگان به تائید رسیده است. همچنین منابع مورد نیاز برای بروز رفتار متغیر­ها مانند ظرفیت، قیمت نهاده ها و موجودی در مدل فرموله و لحاظ شده است.
۴-۱۰-۳ آزمون حالت حدی
در این بخش رفتار متغیرها در حالت حدی مورد بررسی قرار گرفته است. منفی نشدن متغیر­های حالت و جهت حرکت اطلاعات و مواد بر اساس مفروضات مدل نیز از جمله موارد بررسی شده در این بخش بوده و رفتار متغیرها این وضعیت را تائید می­ کند. همچنین برای جلو­گیری از رفتار غیر منطقی متغیرها در حالت های بی­نهایت، ظرفیت ها برای متغیر های حالت و نرخ تعریف شده است.
۴-۱۰-۴ آزمون ابعاد
این آزمون به منظور تعیین یکای متغیر­ها و هماهنگی آنها با واقعیت انجام می­ شود که در مورد متغیر­های مدل انجام شده و با توجه به وجود ضرایب مورد نیاز مانند ضریب تبدیل مصرف دان برای هر جوجه، نسبت وزن مرغ زنده به آماده، تخم مرغ نطفه دار به جوجه و قیمت مرغ زنده به آماده و… تبدیل­ها به موقع انجام شده و واحد متغیر­ها با واقعیت تطابق دارد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...